Kočevje – JE / Notranja bojišča

avtorica: Polonca Lovšin
sobota, 14. 10. 2017, ob 16.00, Kočevje

K projektu so vabljeni kreativci Kočevja, da ustvarijo akcije in prispevajo razmisleke o svojem mestu, delu, brezposelnosti, robotih, zgodovini in prihodnosti Kočevja. Kreativci, glasbeniki, poeti, performerji, igralci, improvizatorji, gibalci – plesalci, risarji in publicisti bodo na improviziranem odru, v obliki kratkih govorov ter drugih spremljajočih akcij, svojo refleksijo posredovali zemljišču, na katerem bo kmalu stala nova tovarna Yaskawa. Ta v mesto prinaša nova delovna mesta, novo tehnologijo (izdelavo robotov za avtomobilsko industrijo) in novo upanje. Zemljišče, ki se bo razprostiralo pred akterji, v sebi skriva zgodovino in preteklost, “danes je na njem žitno polje, jutri bo tam stala nova tovarna”.
Kaj pomeni nova tovarna za Kočevje? Kaj nam pomeni delo? Kako na sedanjost in prihodnost mesta vpliva njegova zgodovina? Kaj predstavljajo roboti in, ali lahko v prihodnosti izpodrinejo človeka?

Z avtorskimi prispevki in skupinsko akcijo razpiramo teme, ki se dotikajo tako Kočevja kot globalnega okolja – prihodnosti naše družbe.

Polonca Lovšin s kreativci Kočevja: Ervin Djuvelek, Gašper Jarni, Pankeroschi, KUD GODBA Kočevje (Klavdija Križ Potisk, Neja Erjavec, Ana Šančič, Klara Bilbija, Ajda Bradeško), KUD “Jazbec in partnerji” Improdisciplina Ekspert, Romana Novak, Than HanRo, Mihael Petrovič, Ljupčo Todorovski, otroci 1. – 4. razreda OŠ Zbor odposlancev Kočevje.
________________________________________________________________________________________
Projekt Kočevje – JE je nadaljevanje umetniškega projekta Gibanje za javni govor, ki ga je Polonca Lovšin leta 2015 prvič izpeljala s prebivalci Maribora in pod okriljem Umetnostne galerije Maribor.

Razvoj, inženirsko oblikovanje in izdelava prototipov generatorjev električne energije, gnanih s človeško močjo, sta skreirala, asist. dr. Andrej Cupar in doc. dr. Jasmin Kaljun, s Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru.

Kočevje – JE je del mednarodnega projekta Inverting Battlefields, ki ga organizira društvo Xenos iz Gradca v Avstriji.

podpora: General Council of Austria – The Region of Styria, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Kreativno središče Vezenina iz Kočevja in Kulturni center Kočevje.