Gibanje za javni govor: Doma

Polonca Lovšin
7. 6. – 24. 9. 2018, Feldbach, Avstrija

Polonca Lovšin z novo izvedbo Gibanja za javni govor na temo doma sodeluje na razstavi Inverting Battlefields, v okviru katere od 7. junija do 24. septembra 2018 v mestu Feldbach devet umetnikov in umetnic predstavlja svoja dela v javnem prostoru.

Polonca Lovšin se v tokratni izvedbi Gibanja za javni govor (29. 6. 2018) osredotoča na temo doma in jezika in pri oblikovanju programa sodeluje s prosilci za azil in drugimi priseljenci v Avstriji, ki so vključeni v program učenja nemškega jezika. Lastne tekste in pesmi ali izseke tekstov po lastnem izboru so sodelujoči predstavljali z branjem v materinem jeziku in s prevodi v nemščino. Poseben gost dogodka je bil Omar Khir Alanam, sirski pesnik, ki že več let živi in dela v Avstriji in v svojih delih obravnava teme begunstva in doma.

Gibanje za javni govor je sodelovalna in začasna javna skulptura, ki nudi priložnost za javni govor ter medsebojno povezovanje in sodelovanje ljudi in skupin v javnem prostoru. Skulptura je sestavljena iz govorniškega odra in platforme za pridobivanje elektrike s poganjanjem koles. Oba dela skulpture sta med seboj povezana: govor se preko ozvočenja sliši le, če se s poganjanjem koles proizvaja elektriko za ozvočenje. Če govorec želi posredovati svoje sporočilo javnosti, mora biti tako povezan s drugimi. Kolesa je tehnično izboljšal in nadgradil umetnik Stefan Doepner.
_________________

Program Inverting Battlefields organizirata: XENOS, Gradec in KIÖR – Kunst im öffentlichen Raum Steiermark.
S podporo: Land Steiermark, Bundeskanzleramt Österreich, Stadtgemeinde Feldbach, Alpe-Adria-Allianz, KUD Obrat