Javni prostor / skupni prostor: Helen Stratford

četrtek, 19. julij 2018, 18.00-20.00
zbirno mesto: skupnostni vrt Onkraj gradbišča (nasproti Resljeve c. 32-34), Ljubljana

Kud Obrat ter angleška arhitektka in umetnica Helen Stratford vabimo na prostorski poseg pred skupnostnim vrtom Onkraj gradbišča in na sprehod po četrti Tabor, na katerih bomo premišljali razmerje med javnim in skupnim prostorom.

Kako pojmujemo skupne prostore in kaj ti predstavljajo v mestu? Kako zagnati javno razpravo v medprostoru, na meji, na pragu? Izhajajoč iz teh vprašanj je Helen Stratford zasnovala poseg na ograji, ki obkroža skupnostni vrt. Poseg se bo tekom sprehoda po četrti Tabor nadaljeval v mesto, da bi skozenj premišljali, kako je javni prostor proizveden in izvajan.

Onkraj gradbišča od leta 2010 poteka na mirujočem gradbišču; zaščitna gradbena ograja okoli skupnostnega vrta močno določa način njegovega delovanja. Vseskozi se vračamo k vprašanju in poskusom, na kakšen način prostor, ki je fizično zamejen in skupnostno upravljan, deluje tudi kot javni prostor ter kako pobudo, kot je Onkraj gradbišča širiti onkraj njegovih meja.

Helen Stratford je arhitektka in umetnica, ki deluje na presečišču arhitekture, performansa, vizualne umetnosti in pisanja. Njeno delo vključuje sodelovalne, performativne in site-specific projekte, video dela in spekulativno pisanje, s katerimi širi pojmovanje in konvencije arhitekture. Trenutno je doktorska študentka performativne arhitekture na Sheffield School of Architecture. Svoje delo je mdr. predstavljala v: Wysing Arts Centre, Cambridge; KTH, Stockholm; Yorkshire Sculpture Park; National Theatre, RIBA, Tate Modern, ICA (vse v Londonu); Akademie Schloss Solitude, Stuttgart; Center sodobnih umetnosti, Celje; Galerija Škuc in P74 v Ljubljani.
_________________
Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Javni sklad za kulturne dejavosti.
Na fotografiji: zaščitna ograja okoli Onkraj gradbišča in delo Helen Stratford: 12 rab za 12 praznih ulic