Vsakogaršnja zemlja – posvet in umetniški dogodek

sobota, 1. junij 2019, 17.00–21.00, skupnostni vrt Onkraj gradbišča, Resljeva c., Ljubljana

17.00–19.00, posvet, sodelujoči: Rok Kranjc, Gaja Brecelj/Umanotera in Klemen Ploštajner, moderatorka: Urška Jurman
19.00
–21.00, umetniški dogodek: Gibanje za javni govor – Vsakogaršnja zemlja, sodelujoči: Polonca Lovšin, avtorice in avtorji prispevkov poslanih na razpis (Alja Bulič, Mojca Grmek, Pika Kofol, Rok Kranjc, Lara Badurina/Platforma 5.1, Petra Matijevič, Nataša Skušek), vabljene slam pesnice in pesniki (Eva Kokalj, Petra Kokol, Mišel Ristov Amo in Klavdija Volf) ter drugi zainteresirani; moderator: Dejan Koban; tehnična podpora: Stefan Doepner

Tematsko izhodišče, vsakogaršnja zemlja, izvira iz projekta skupnostnega vrta Onkraj gradbišča, a cilja širše, k premisleku ideje skupnega (commons), skupnih virov in načinov njihovega upravljanja, javnega in skupnega dobrega,…

→ 17.00–19.00, POSVET
Na posvetu bo Rok Kranjc govoril o novih ekonomijah in oblikah upravljanja z življenjskimi viri, ki presegajo paradigmo rasti in se pri tem osredotočil na koncept hrane kot skupnine (food as a commons) oz. na možnosti skupnostnega upravljanja preskrbe s hrano in s tem povezanimi projekcijami radikalnih možnih prihodnosti. Gaja Brecelj/Umanotera bo govorila o skupnostnem upravljanju z življenjskimi viri kot odgovoru na ključne civilizacijske izzive (podnebna kriza, degradacija habitatov, ogroženost strateških skupnih dobrin) in, izhajajoč iz projekta DovoljZaVse, predstavila izbrane primere. Klemen Ploštajner pa bo kritično premišljal težave, ki jih prinaša romantizacija skupnosti in skupnega, ki se pogosto obravnavata kot neproblematična koncepta in politični strategiji.

→ 19.00–21.00, GIBANJE ZA JAVNI GOVOR: VSAKOGARŠNJA ZEMLJA
Bralno-performativni dogodek je del večletnega projekta Gibanje za javni govor avtorice Polonce Lovšin. Predstavljeni bodo prispevki avtorjev_ic, ki smo jih prejeli na javnem razpisu – od poezije, kratkih zgodb in esejev ter dela vabljenih slam pesnic in pesnikov. Bistvena lastnost Gibanja za javni govor sta sodelovanje vseh vpletenih, povezanih v skupno akcijo. Govori se po mikrofonu slišijo le, če trije udeleženci s sinhronim gibanjem naprav sprožijo električni tok. Gibalci in govorci so torej soodvisni v skupni akciji, rezultat katere je javni govor.



→ ONKRAJ GRADBIŠČA IN VSAKOGARŠNJA ZEMLJA
Onkraj gradbišča (Ljubljana, 2010–) je samoorganizirana pobuda, ki je dolgo mirujoče gradbišče v centru Ljubljane preoblikovala v skupnostni urbani vrt. Cilj pobudnika projekta, Kuda Obrat, je bil v sodelovanju z okoliškimi prebivalci in drugimi zainteresiranimi iz opuščenega prostora ustvariti skupnostni prostor, namenjen vrtnarjenju, druženju, kulturi in izobraževanju. V lanskem letu smo skupaj z vabljeno britansko umetnico Helen Stratford v skupni debati z udeleženci umetniške akcije izglasovali besedno zvezo vsakogaršnja zemlja kot besedno zvezo, ki nagovarja premislek o tem hibridnem prostoru med skupnim in javnim, in naslov izpisali na vidno mesto ograje, ki obdaja Onkraj gradbišče.


Produkcija: Kud Obrat
Gibanje za javni govor: Vsakogaršnja zemlja je del večletnega programa Javni prostor – skupni prostor, ki ga podpira Ministrstvo za kulturo RS. Projekt je podprla tudi Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.