Razstava Praktični urbanizem – Pravica do zelenega

Praktični urbanizem. Pravica do zelenega
Hands-On Urbanism. The Right to Green
kustosinja: Elke Krasny
8. – 22. september 2014, galerija Dessa, Židovska steza 4, Ljubljan

Kmetija Ma Po Po v vasici Ma Shi Po, Hongkong, 2011, foto Shu-Mei Huang.

Pridružite se nam na otvoritvi razstave kustosinje Elke Krasny, ki bo v ponedeljek, 8. septembra 2014 ob 20.00 v galeriji DESSA. Obenem vas vabimo na predavanje Elke Krasny, ki bo v torek, 9. septembra 2014 ob 18.00 na mirujočem gradbišču na Masarykovi cesti, med Resljevo in Kotnikovo ulico, v Ljubljani (dogodek je del projekta Res Publica M).

Praktični urbanizem. Pravica do zelenega raziskuje urbano vrtnarjenje skozi leče neformalnih naselbin, skupnostnih urbanih akcij in prostorskih politik. Razstava je zasnovana na večletni raziskavi, ki je vključevala tudi terensko delo na različnih celinah. Predstavlja tako zgodovinske kot sodobne primere »od spodaj navzgor« urbanega razvoja v različnih mestih, kot so Amsterdam, Bremen, Čikago , Chimalhuacán, Hong Kong, Istanbul, Leipzig, London, New York, Pariz, Quito in Dunaj. Kot pravi kustosinja: »Urbanizem ‘od spodaj navzgor’ ni izjema pravila, temveč potisna sila urbanega razvoja in pogosto spodbuda spremembam urbane politike.« Praktični urbanizem predstavlja alternativno zgodovino urbanizma, ki sproža urgentna vprašanja o odgovornosti arhitektov in načrtovalcev ter o politiki mestnih virov in njihove redistribucije. Razstava kritično odstira zgodovino dejanj prebivalcev, ki proizvajajo hotenje po skupnosti in odgovarjajo na urbane in ekonomske pritiske. Usodo praznega zemljišča sproži seme.

Elke Krasny je razstavo leta 2012 pripravila za dunajski Arhitekturni center. Istega leta je bila potujoča verzija razstave, ki jo sedaj prikazujemo tudi v Ljubljani, predstavljena na beneškem arhitekturnem bienalu. V Ljubljani smo razstavo dopolnili s predstavitvijo različnih praks urbanega vrtnarjenja v Ljubljani (vključno z Onkraj gradbišča); predstavitev sta pripravili Maja Simoneti in Darja Fišer. Poleg tega pa razstava vključuje še video Polonce Lovšin Why Slovene Houses Look the Way They Do (2007).

Liz Christy, skupnostna kmetija in vrt Bowery Houston, New York, 1974, foto: Donald Loggins


Elke Krasny
(Dunaj) je teoretičarka kulture, kustosinja in docentka na dunajski Akademiji likovnih umetnosti. V letu 2014 je gostujoča profesorica mesta Dunaj na Tehniški univerzi, v letu 2013 pa je bila gostujoča profesorica na Akademiji likovnih umetnosti v Nürnbergu. Področja njenega delovanja in raziskovanja so sodobna arhitektura in prostorske prakse, urbana transformacija, politike spominjanja, družbeno angažirane umetniške prakse, postkolonialna teorija in feministično zgodovinopisje.

Organizacija: Kud Obrat in galerija Dessa
Partner: Inštitut za politike prostora
Razstavo so podprli: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana in Avstrijski kulturni forum