Mikrobot

avtorja/authors: Stelarc (AU) & Stefan Doepner (DE/SI)
English version

! petek, 3. oktober 2014, ob 18.00, Delavski dom Trbovlje, predavanje/performans
* Projekt je del spremljevalnega programa festivala Speculum Artium v Trbovljah.
! sobota, 4. oktober 2014, ob 18.00, prostor Cirkulacija² (nekdanja grosistična hala Tobačne tovarne), Ljubljana, predstavitev

Mikrobot predstavlja novo poglavje v Stelarcovi konceptualizaciji zastarelega telesa (obsolete body) in nagovarja naše strahove, predsodke in vizije o podaljšanju in nadgrajevanju človeškega telesa (extended body) s pomočjo sodobne tehnologije. Mikrobot je robotska in performativna intervencija v Stelarcovo telo, ki tematizira naraščajočo intimnost strojev in človeškega telesa ter uprizarja možno prihodnost, v kateri bo telo naseljeno z mikro in nano senzorji, napravami in roboti, ki bodo razširili našo bakterijsko in virusno populacijo.

Zaradi kompleksnosti projekta, bo Mikrobot izveden v dveh fazah: v prvi fazi (2014) bo izdelan majhen šestnožen, insektu podoben robot, oblikovan in skonstruiran tako, da lahko spleza po Stelarcovem jeziku in v njegova usta. V drugi fazi projekta bo robot nadgrajen – izvedel bo določeno operacijo v Stelarcovih ustih, ki bo zasnovana na podlagi izkušenj z robotom v prvi fazi razvoja projekta.

Računalniška animacija: https://www.youtube.com/watch?v=WEiUY1Wo8uY
Računalniška animacija: Steve Middleton

Predzgodovina
Mikrobot se umešča v linijo šestnožnih bioničnih robotskih platform, katere je po Stelarcovi idejni zasnovi oblikoval, konstruiral in izvedel Stefan Doepner s f18institutom iz Hamburga. Leta 1998 so izvedli Exoskeleton – šestnožnega, insektu podobnega robota v velikosti 3 metre premera, ki podpira umetnikovo telo; leta 2006 pa Walking Head, ki je dva metra premera velika šestnožna avtonomna in interaktivna platforma z avatarjevo glavo. Če je Exoskeleton omogočal, da ga Stelarc “naseli” in upravlja njegovo gibanje, je umetnikovo telo v primeru Walking Head odsotno in nadomeščeno z avatarjem. V primeru Mikrobot pa bo robot vstopil v umetnikovo telo.

Prvi poskus simulacije in izvedbe Mikrobota je bil podprt s Special Projects Grant, ki ga podeljuje Australia Council.

O avtorjih
Stelarc
uporablja svoje telo kot medij in razstavni prostor obenem, pri tem pa se poslužuje robotike, protez, medicinskih instrumentov, virtualne realnosti, interneta in biotehnologije. Pri raziskovanju zmožnosti podaljšanja in nadgrajevanja (zastarelega) človeškega telesa s pomočjo sodobne tehnologije, Stelarc zavrača hipotetična spekuliranja o možnih prihodnostih in verjame v pomen telesne, realne izkušnje. Z drugimi besedami, Stelarc svoje ideje pretvarja v živeto realnost. Začenši z njegovimi performansi suspenzije, robotske Tretje roke, pa vse do Skulpture želodec, ki je bila skozi požiralnik vstavljena v njegov želodec (mehanična koreografija v telesu), ali pa Dodatnega ušesa, ki je v njegovi roki kirurško konstruirano uho z rastočimi izvornimi celicami, da bi bilo v prihodnosti povezano z internetom, pojmuje telo kot raztegljivo evolucijsko strukturo, ki je okrepljena z najrazličnejšo tehnologijo.

Stefan Doepner deluje na področju tehnološko podprte umetnosti in robotike, pri tem pa  obravnava prevladujoče razumevanje, rabo in vpliv tehnologije v našem vsakdanjem življenju. Na novo iznajdeva in predeluje različne tehnološke naprave ter izdeluje avtonomne sisteme (robote), da bi zarezal v naš avtomatiziran odnos do tehnologije. Poetične in absurdne naprave in situacije, ki jih ustvarja, kažejo, da je sodobna tehnologija, ki avtomatično naseljuje naš vsakdan, na nek način že vedno zastarela. Sorodno kot Stelarc, ki skozi lastno izkušnjo raziskuje odnos med človeškim telesom in tehnologijo, tudi Stefan Doepner predeluje zastarelo tehnologijo skozi ves ustvarjalni proces – od izdelave lastnih tehnoloških orodij do umetniške materializacije tehnološih vizij.
__________________________________________________________________________________
produkcija
: Kud Obrat in Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje
partnerja
: Cirkulacija 2 in f18institut
projekt je podprlo
: Ministrstvo za kulturo RS
sponzor
: Regionalni tehnološki center Zasavje
tehniška podpora
: Lars Vaupel in Dominik Mahnič
zahvale:
MGML, zavod Bunker in Fadim Fiškin
več: http://speculumartium.si/